Orsakar Xanax viktökning

Orsakar Xanax viktökning
februari 17, 2020 0 Comments

Alprazolam, som bland annat säljs under varumärket Xanax, är ett kortverkande lugnande medel av triazolobensodiazepinklassen, som är bensodiazepiner sammansmälta med en triazolring. Det används oftast vid korttidsbehandling av ångestsyndrom, speciellt panikångest eller generaliserat ångestsyndrom. Andra användningsområden inkluderar behandling av kemoterapi-inducerat illamående, tillsammans med andra behandlingar. GAD-förbättring sker vanligtvis inom en vecka. Alprazolam tas vanligtvis genom munnen.

Som ett resultat kommer de flesta Xanax-användare att uppleva fysisk och mental avslappning – åtföljd av trötthet, slöhet och dåsighet. Om du upplever även en måttlig trötthet under behandlingen, kan denna trötthet leda till lägre fysisk aktivitet (jämfört med förbehandling), vilket kan orsaka viktökning.
Alprazolam och viktökning

Det är dåliga nyheter för dem som är oroliga för att gå upp i vikt efter att ha tagit Alprazolam. Viktökning är en vanlig biverkning av Alprazolam (Xanax) för både män och kvinnor. Medicinska studier tyder på att personer som tar Alprazolam för panik kan löpa en högre risk att gå upp i vikt än någon som tar medicinen för att bekämpa ångest.
Förstå vad som får Alprazolam att fungera

Innan någon medicin godkänns måste den gå igenom flera kliniska studier. Under övervakning får tusentals människor ett speciellt läkemedel, som Alprazolam, för att kontrollera biverkningar. Studier specifikt gjorda på Alprazolam visar att biverkningar, som viktökning, alltid dokumenteras noggrant. På så sätt är det möjligt att se om viktökning uppstår som en av Alprazolams biverkningar, hur ofta den uppträder och hur mycket vikt som går upp i jämförelse med gruppen som inte tar läkemedlet.

I tidigare studier upplevde upp till 27,2 procent av personer som tog Alprazolam för panikångest viktökning, jämfört med bara 17,9 procent av dem som inte tog medicinen. Denna risk för viktökning verkar vara mindre för personer som tar Alprazolam för att bekämpa ångest. Högre doser av Alprazolam krävs ofta för att behandla panikångest, vilket förklarar varför personer med panikångest har en högre risk för biverkningar, såsom viktökning.
Du behöver inte gå upp i vikt från Alprazolam

Om Alprazolam orsakar dig oönskad och oförklarlig viktökning, finns det några olika metoder för att hjälpa dig, som att delta i regelbunden fysisk aktivitet i minst 30 minuter om dagen. Folk kan också äta en hälsosam kost för hjärtat. Denna diet bör innehålla:

Magert kött, fågel, fisk, bönor, ägg och nötter
Massor av frukt, grönsaker, spannmål och fettfri eller lättmjölk och mjölkprodukter
Livsmedel med lite eller inga mättade fetter, transfetter, kolesterol, natrium (salt) och tillsatta sockerarter

Om Alprazolam får dig att gå upp i vikt, prata med din läkare. Han eller hon kan ge dig andra förslag för att hantera viktökning, oavsett om det är orsakat av Alprazolam eller inte. Din läkare kan rekommendera livsstilsförändringar eller byta dig till en annan ångestmedicin. Kom ihåg att du inte behöver gå upp i vikt bara av att ta Alprazolam.

One thought on “Orsakar Xanax viktökning”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *